Je vitaliteit verhogen? 10 tips voor jou!

Je vitaliteit verhogen? 10 tips voor jou!

De week van 21 – 27 september is het de week van de vitaliteit. Een onderwerp wat de moeite waard is om bij stil te staan. Het hangt nauw samen met ons gevoel van welzijn. De letterlijke vertaling van het woord ‘vitaliteit’ staat in het digitale woordenboek omschreven als ‘energie’ en als ‘levenskracht’.
Laten we eens kijken naar wat het onderwerp ‘vitaliteit’ voor jou betekent. Als je het woord vitaliteit hoort waar denk je dan als eerste aan? Gezond eten? Voldoende beweging? Een goede balans tussen inspanning en ontspanning? Voldoende uitdaging?
Ik heb een willekeurig aantal mensen gevraagd: vitaliteit wat betekent dat voor jou? Over factoren zoals beweging, gezond eten en voldoende ontspanning zijn we het al snel met elkaar eens. Er zijn er heel diverse ideeën over waar de een en de ander energie van krijgt. In hoeverre vitaliteit ook een link heeft met zingeving is een vraag waar ook verschillend over wordt gedacht.
Vitaliteit, energie, levenskracht is voor mijzelf een veelbetekenend begrip. Daar hangt veel mee samen. Wat dat is, zet ik voor je op een rij.

  1. Een goed functionerend energiesysteem

Belangrijke onderdelen van je energiesysteem zijn meridianen en chakra’s. Door er voor te zorgen dat er vrijelijke doorstroming mogelijk is, voel je je energiek.

  1. Ademhaling

Door bewust om te gaan met je ademhaling kan je het verschil maken in je energieker voelen. Je ademhaling kan je op verschillende manieren inzetten: als spanningsafleider, als intermediair; om contact te maken met je lichaam, om je te verbinden met een onderliggend gevoel, door een extra dosis zuurstof op te nemen, door je los te maken uit ongemakkelijke gevoelens, boosheid en irritatie weg te laten vloeien en nog meer.

  1. Goede gronding

Als je gespannen bent en die spanning blijft hangen, dan kost dat energie. Door goed je voeten op de grond te zetten en die te gebruiken als spanningsafleiders en je ademhaling in te zetten om die spanning af te laten voeren, maak je spanning los en kost het je minder energie.

  1. Levenskracht activeren

Het lijkt zo simpel en dat is het ook. Door je ademstroom op je inademing, door je bekkenbodem te laten lopen, het gebied tussen je schaambot en je zitbeenknobbels, activeer je je levenskracht. De energiestroom krijgt een extra ‘sparkle’ mee. Je energie wordt krachtiger en sprankelender. Probeer het maar eens.

  1. De kracht van de visualisatie

Door je voorstellingsvermogen in te zetten, kan je veel voor jezelf betekenen. Je vindt daarmee een mogelijkheid om te schakelen tussen minder energie en meer energie. Door je een voorstelling te maken van bijvoorbeeld de zon en je voor te stellen dat de zonnestralen je lichaam en de ruimte rond je lichaam verwarmen en verlichten, krijg je een andere ervaring. Je leert te schakelen tussen zwaarte en ongemak naar licht, ruimte en je energie vergroten. Ook hierin mijn advies om dit voor de aardigheid eens te testen.

  1. Je lichaam in balans

Wanneer je je in balans voelt, betekent dat voor mij dat je je verbonden weet met je lichaam. Dat je contact kan maken, gevoel kan checken op waar je ook maar in je lichaam je aandacht op richt. Of dit nu je voetzool is of het gebied net boven je navel. Dat contact, die verbinding is zo wezenlijk. Het maakt jou een completer mens, meer in balans en van daaruit ook meer in evenwicht. Wanneer je dat zo kan voelen,  dan is het zonder twijfel ook zo dat jij je vitaal en energiek voelt. Wanneer je alleen vanuit je hoofd leeft, ben je meer vermoeid en uit balans. Andersom ben je in balans en energieker wanneer je je verbonden weet met zowel je hoofd als de rest van je lichaam.

  1. Inspiratie

Als je er over nadenkt waar je blij van wordt en bereid bent om dat voor jezelf te organiseren, creëer je inspiratiemomenten. Dit werkt als een impuls, het verhoogt je positieve gevoel. Het is daarbij ook de kunst om erbij stil te staan en je er voor open te stellen. Hoe fijn is het om mooie bloemen neer te zetten, om te spelen met kleur, het behaaglijk en geriefelijk te maken voor jezelf. Dingen te doen waar jij blij van wordt.
Zeker weten dat dit een positief effect heeft op jouw energiesysteem.

  1. Zelfliefde en zelfrespect

Houdt onvoorwaardelijk van jezelf. Wanneer er schaduw is, iets wat jou er van weerhoudt om van jezelf te houden, doe er moeite voor om het aan te gaan. Ruim het uit de weg. Om daarna wel over te kunnen gaan tot het positieve gevoel naar jezelf. Zelfliefde, respect voor wie jij bent, zonder daar ook maar iets aan af te doen. Weten wat je waard bent, niet meer en niet minder. Alleen op die manier kan jij volwaardig in het leven staan. Kan jij volledig energie geven en ontvangen, kan jij ten volle jouw potentieel leven. In alle andere gevallen houd je energielekken in stand, knaagt er iets en daalt je energiepeil.

  1. Inzicht in hoe je ego werkt

Het is zo een wezenlijk inzicht wanneer je onderscheid leert maken in de verschillende lagen van jouw functioneren. Hoe je je kan afstemmen op een wat groter geheel, een wat breder verband, een wat meer ruimtelijker geheel, van waaruit jij connectie voelt met je eigen wijsheid. En je ego laag, waarin je te maken hebt met een drammeriger ik-deel, die vanuit angst, boosheid of wat voor ongemakkelijke emotie ook maar, ineens heel hard in jou om aandacht kan vragen en je bijna dwingend tot bepaalde (soms iets te impulsieve) keuzes leidt, die het er achteraf vaak niet beter voor je op maken.
Wanneer je leert herkennen wanneer je te maken hebt met een ego stuk wat jou in een bepaalde richting duwt en daarin iets meer tijd neemt om de keuze die voorligt ook vanuit een ander wat groter perspectief te zien, ga je merken dat dingen veranderen. Dat de keuzes die je maakt je op een vloeiender baan brengen, dat de dingen gemakkelijker verlopen, dat omstandigheden mee werken en dat je meer energie over houdt.

  1. Eigen regie tot op zekere hoogte

Wanneer jij weet welke knoppen er betrekking hebben op jouw energiesysteem en hoe je ze kan bedienen, dan ben jij in regie over je energie en dat is wat ik je hoe dan ook toewens.
Daarbij is het ook zo, dat we op een bepaald punt de regie ook mogen los laten. We hebben niet alles zelf in de hand. Die overgave aan de dingen waar jij toch geen invloed op hebt, met respect voor het grotere geheel, daarmee voorkom je dat je vastloopt en verkrampt. Door ergens te weten tot hoever jouw invloed kan gaan en waar het ophoudt en daarin de dingen waar je toch geen invloed op hebt ook maar weer te kunnen overgeven aan de voorzienigheid (of een voor jou vertrouwde term in variatie hierop) scheelt het jouw veel frustratie en loop je daar niet op leeg. In tegendeel je blijft in het centrum staan, in je kracht en in balans.

Als je vanuit deze blog inzichten hebt opgedaan en daar met mij over wil sparren, neem gerust contact me om een afspraak te plannen, online of live.