
18 mrt De nieuwe norm: de juiste balans in je leven
Voor een hoge werkdruk is geen algemene meetbare norm. De norm bepaal je zelf en is niet eenduidig. Daarbij komt dat je deze norm gaandeweg bijstelt. Het werk stapelt zich op. Je denkt je er wel doorheen te slaan. Even doorzetten en dan volgen er minder drukke tijden. Maar niets is minder waar.
Je raakt eraan gewend om een hoge hoeveelheid werk te verzetten. Dat is je nieuwe norm geworden. Deze nieuwe norm neem je aan als standaard, en je rent weer door. Wie vertelt je dat de werkdruk te hoog is geworden? Alleen jij. Maar je wilt geen gezichtsverlies of controleverlies, dus je geeft niet zomaar toe dat de druk te hoog is.
Je denkt over genoeg energie te beschikken om de drukke werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Druk zijn kan je ook een adrenalinekick geven. Adrenaline geeft je voor een korte periode energie. Daarna loopt het energiepeil sterk terug en voel je je erg vermoeid. Een kopje koffie, sigaret, suikerbom of alcoholshot helpt je door de energiedip heen. Hup, daar gaan we weer!
Stilstaan, rust en bezinning
De ratrace van je leven kan lang als vanzelfsprekend doorgaan. Als je om je heen kijkt, dan zie je vrienden, buren, kennissen op dezelfde manier functioneren. Samen houden we deze nieuwe norm in stand. Dit hou je vol totdat je op een punt aankomt: tot hier en niet verder. De omstandigheden maken dat je teruggeroepen wordt door jezelf.
Een burn-out, het verliezen van je baan of de coronacrisis kan een reden zijn dat je thuis komt te zitten. Dit is het moment om stil te staan en je te bezinnen. Langzamerhand kom je tot inzicht dat je jezelf bent kwijtgeraakt in de ratrace van je leven.
Je was aanwezig en je deed je ding, maar dan op de automatische piloot. Door stress en spanning ben je jezelf kwijtgeraakt. Je hebt tijd nodig om weer het gevoel te krijgen: ik ben er weer! Is dit dan ook het moment om definitief de knop om te zetten?
Zelfwaarde, zelfzorg en zelfrespect
De knop omzetten begint bij zelfwaarde, zelfzorg en zelfrespect. Waarom hebben we ons werk nodig om te denken dat we ons goed voelen? Waarom zijn we zo harteloos naar onszelf? Als we maar doorbikkelen en presteren. Werk vinden we vaak belangrijker dan onszelf.
En toch is het aan jezelf en aan niemand anders om voor jezelf in te staan. Voor het belang van je gezondheid, je relaties en om lekker in je vel te zitten. Om vrij te zijn van spanningsklachten. Je eigen regie voeren en je niet opgejaagd voelen. Je grenzen aangeven en gerespecteerd worden.
Na de periode van bezinning is het aan jou wat je met de opgedane inzichten gaat doen. Neem je die serieus? Neem je jezelf serieus? Heb je jouw normen bijgesteld en hou je je hieraan? Deze keuze zegt iets over de ruimte die je jezelf gunt om de regie te pakken. Regie over jouw leven. Regie over jouw energie.
Balans in je werk en privé
Wanneer je dit doet dan heeft dit een groots effect. Je komt beter in je energie met alle positieve ontwikkelingen van dien. Je functioneert prettiger, je bent creatiever en inventiever, je hebt meer focus en werkt beter samen. Je richt je niet meer alleen op je prestaties, maar vooral op jezelf. Je zit lekker in je werk en je weet op het juiste moment te stoppen. Je hebt een goede balans tussen werk en privé. Tussen inspanning en ontspanning, tussen ‘we gaan ervoor’ en ‘we nemen even afstand’. Dit zijn mooie ontwikkelingen. Breng de juiste balans in je werk en privé. Hou deze nieuwe norm hoog!