Het beter leven keurmerk

Het beter leven keurmerk

Stel, je mag voor jezelf voorwaarden bepalen voor een ‘beter leven keurmerk’. Een predicaat voor optimale leefomstandigheden voor vrouwen in Nederland. Wat zouden voor jou dan die voorwaarden zijn? Wat is jouw ideale situatie van waaruit jij een goed leven leidt waarin je tevreden bent en je gelukkig voelt?

Het is interessant om dat voor jezelf op te schrijven. Je kunt het ook samen met vriendinnen doen. Zo kun je samen vergelijken en het erover hebben. Staat je relatie en je gezin voorop? En daarna? Gaat het je om een comfortabel huis, voldoende en gezond eten of kleding die bij jou past? Dan hebben we het nog maar over primaire behoeften. Hoe zit het met je secundaire behoeften? Kies je voor een interessante baan, een mooie auto of iets heel anders?

Tijd voor zelfreflectie, bezinning en geluk
Wanneer je alles opgeschreven hebt, dan is het tijd voor een bezinningsmomentje voor jezelf. Is alles wat je opgenoemd hebt inderdaad een garantie voor een goed leven? Haal je daar uiteindelijk echt voldoening uit? Of is er steeds weer iets anders wat er in de weg staat als voorwaarde voor persoonlijk geluk? Heb je daarin steeds te maken met kortstondige voldoening en gaat het eigenlijk niet over jouw geluk?

We zijn zo naar buiten gericht geraakt. Er is zoveel te krijgen wat de moeite waard lijkt te zijn: dat wil ik ook graag! De luxe van hebben. Het kortstondige geluk. Als we dat hebben, dan gaan we alweer op zoek naar een nieuwe prikkel, een nieuw verlangen.

Het geluk in jezelf
Wat nou als geluk te maken heeft met in alle soberheid op je meditatiekrukje zitten? In alle eenvoud door het bos lopen in stilte? Het gaat om de confrontatie met jezelf. Met voelen en ervaren en daaruit inspiratie opdoen. Niet buiten jezelf kijken, maar in jezelf ervaren.

Er zijn tientallen, zelfs honderden redenen te noemen om hier niet voor te kiezen. Je kunt lekker weer naar buiten gaan, de stad in, winkelen en kijken wat je leuk vindt om te hebben. Tot je in de winkelruit kijkt en jezelf ziet. Als je je goed voelt, dan bevalt het je wat je ziet. Als je je minder goed voelt, dan bekruipt je een ongemakkelijk gevoel, een negatief gevoel naar jezelf, naar wie jij bent. De zelfkritiek stapelt zich ongemerkt op en haalt je onderuit.

De beste versie van jezelf
Het mechanisme van de negativiteit in jou wil je op tijd signaleren en ombuigen. Zo kies je voor jouw geluk. Het gaat niet om het geluksgevoel van de korte termijn. Het is investeren in geluk op de langere termijn. Dat is niet een kwestie van gemak. Het vraagt om bereidheid tot zelfreflectie en verdieping.

Kies niet voor een tafeltje in een café in een drukke stad. Kies voor een meditatiebankje. Geen blik naar buiten, maar naar binnen. Een beetje saai, dat wel. Maar probeer eens het eerste gevoel van saaiheid te weerstaan. Dan zul je zien dat door de eerste weerstand in jou te overwinnen, het echte werk begint. Je gaat op weg naar de beste versie van jezelf. Het ‘beter leven keurmerk’ betekent: naar binnen keren en van daaruit voldoening ervaren. Kies voor het geluk in jezelf!